حوادث ترافیکی؛ عامل اصلی مرگ جوانان و کودکان/ «نه به تصادف»؛ وفاق ملی برای کاهش تصادفات نوروزی

حوادث ترافیکی؛ عامل اصلی مرگ جوانان و کودکان/ «نه به تصادف»؛ وفاق ملی برای کاهش تصادفات نوروزی

مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با بیان اینکه حوادث ترافیکی، علت اصلی مرگ جوانان و کودکان است، گفت: دولت، طرحی جامع را در واکنش به چالش ملی حوادث ترافیکی با شعار «وفاق ملی» و با محوریت وزارت بهداشت آغاز کرده است.

دکتر فرشید رضایی در گفت‌وگو با دیجیتوهان، با بیان اینکه روزهای پایانی سال را سپری می‌کنیم، اظهار کرد: نگرانی از افزایش نگران‌کننده آمار تصادفات رانندگی با نزدیک‌شدن به تعطیلات نوروزی، افزایش می‌یابد. تعطیلات نوروزی می‌تواند خاطره‌ای خوش برای کودکان و خانواده‌ها باشد، اما متاسفانه هر ساله صدها و هزاران خانواده به دلیل آن عزادار و اندوهگین می‌شوند. تصادفات در تمام دنیا موضوع مهمی است اما در کشور ما علت اول مرگ جوانان و کودکان است.

وی با بیان اینکه توجه به حوادث جاده‌ای از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، خاطرنشان کرد: آمار و ارقام مرگ‌ومیر ناشی از حوادث جاده‌ای بیانگر اهمیت توجه به حوادث ترافیکی است. حوادث جاده‌ای؛ مهم‌تر از آن است که مورد غفلت واقع شود و یک وظیفه واجب برای همکاری و تعهد سازمان‌های پاسخگو و مسئول در کاهش تصادفات است.

مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت درباره طرح جامع دولت برای کاهش حوادث ترافیکی گفت: دولت، طرحی جامع را در واکنش به چالش ملی حوادث ترافیکی با شعار «وفاق ملی» و با محوریت وزارت بهداشت آغاز کرده است. معاونت اجتماعی پلیس راهور، ایده اولیه پویش «نه به تصادفات» را مطرح کرد و همچنین نقش مهمی برای صدا و سیما و فضای مجازی در آن دیده شده است. اجرای این طرح از اول اسفند ماه سال جاری آغاز شده و تا ۱۵ فروردین سال ۱۴۰۴ ادامه دارد، بیش از ۲۵ سازمان‌ و نهاد مرتبط، به آموزش همگانی و اطلاع‌رسانی در مورد عوامل اصلی تصادفات می‌پردازند.

4 عامل کلیدی در تصادفات

رضایی با بیان اینکه عامل انسانی در این پویش در کانون توجه قرار گرفته، اظهار کرد: عامل انسانی مانند سرعت غیرمجاز، سبقت غیرمجاز، خواب‌آلودگی و استفاده از تلفن همراه در هنگام رانندگی که به عنوان عوامل کلیدی در تصادفات شناخته می‌شوند، بیشتر در کانون توجه قرار گرفته‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که اعتماد به نفس بالا در توانمندی برای کنترل وسیله نقلیه سبب می‌شود راننده درک خطر کمتری نسبت به حوادث جاده‌ای داشته باشد. به نظر می‌رسد رفتارهای پرخطر رانندگی در ماه رمضان تا حدی کمتر می شود اما به دلیل شرایط جسمی روزه‌داران در ساعات پایانی روز و کاهش قند خون و تعجیل برای رسیدن به سفره افطار، تصادفات قبل از افطار افزایش می‌یابد. با توجه به این علت مهم تصادف در ماه مبارک رمضان و تاکید بر عدم خواب آلودگی و تعجیل در رانندگی از موضوعات مهم پویش نه به تصادف است.

وی ادامه داد: کشورهایی که میزان درک خطر حوادث جاده‌ای بالاتری دارند، میزان رفتارهای کم‌خطر در هنگام رانندگی افزایش می‌یابد و مسافرت‌ها ایمن‌تر می‌شوند. 

توجه به عوامل انسانی در بروز حوادث ترافیکی

مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت درباره اهداف پویش «نه به تصادف» توضیح داد: افزایش آگاهی عمومی درباره خطرات عوامل حوادث ترافیکی و تغییر رفتار رانندگان از اهداف برگزاری طرح پویش نه به تصادف به حساب می‌آید. «عجله در رسیدن به مقصد»، «سرعت غیرمجاز» و «سبقت غیر مجاز برای جبران زمان از دست رفته» می‌توانند شیرینی عبادت و مسافرت را در ماه مبارک رمضان و تعطیلات نوروز به کام مردم تلخ ‌کنند. 

رضایی با بیان اینکه برگزاری پویش  «نه به تصادف» فقط یک قطعه از پازل حوادث جاده‌ای است، گفت: اصلاح و تاکید بر سه‌گانه  «قانون»، «فرهنگ سلامت» و «تکنولوژی» اهمیت دارد. برخی نقاط جاده‌ای همچنان به نام نقطه پرخطر شناخته می‌شود و تاریکی مفرط جاده، پیچ‌های خطرناک، وجود برخی خودروهای غیراستاندارد در جاده و از همه مهم‌تر جرایم ناکافی و غیر بازدارنده، نکات مهمی است و ضرورت دارد که در کنار آموزش عمومی مورد توجه واقع شوند.

وی با با بیان اینکه یک نفر در هر ۲ ساعت به دلیل حوادث جاده‌ای جان می‌بازد، توضیح داد: چند ده‌هزار کشته و چند صدهزار مصدوم جاده‌ای نشان می‌دهد همکاری بیشتر و همدلانه‌تری برای مطالبه‌گری نیاز داریم. در طرح پویش نه به تصادف، از ظرفیت تمامی رسانه‌ها مانند تلویزیون، رادیو، روزنامه‌ها و فضای مجازی برای اطلاع‌رسانی و آموزش استفاده می‌شود. همچنین سازمان‌های مردم‌نهاد و داوطلبان سلامت نیز در این طرح مشارکت دارند و با برگزاری آموزش‌های گروهی و توزیع بروشورها و اقلام آموزشی دیگر و فعالیت در فضای مجازی به افزایش آگاهی عمومی کمک می‌کنند.

 امید به کاهش تصادفات

مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ضمن ابراز امیدواری برای کاهش حوادث ترافیکی گفت: دولت و نهادهای مرتبط با اجرای این طرح جامع امیدوار هستند که آمار تصادفات نوروزی پیش‌رو نسبت به سال‌های گذشته کاهش یابد و سفری ایمن برای هموطنان فراهم شود. 

وی با بیان اینکه تصادفات جاده‌ای در دوران کرونا کاهش یافت، خاطرنشان کرد: کاهش حوادث جاده‌ای در دوران کرونا به دلیل ایمن‌شدن خودروها و جاده‌ها نبود و کار بسیار زیادی پیش پای دولت هنوز قرار دارد.

به کاهش کوتاه‌مدت حوادث ترافیکی دلخوش نباشیم

رضایی گفت: طرح جامع کاهش حوادث ترافیکی، نشان از عزم جدی دولت برای مقابله با آمار غیرقابل قبول و غیرقابل باور تصادفات در ایران است؛ اما پایان کار نیست. اگر طرح کاهش حوادث جاده‌ای با موفقیت اجرا شود، نباید خود را با آمار کوتاه‌مدت فریب دهیم و باید باور داشته باشیم که کاهش پایدار تصادفات و حوادث جاده‌ای به سرمایه‌گذاری و تلاش بیشتری نیاز دارد. دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، یکی از نهادهای همکار در این طرح ملی است و تمام ظرفیت فنی و تجربه طولانی خود در تغییر رفتارهای پرخطر و ترویج رفتار سالم را در اختیار سایر سازمان‌ها قرار می‌دهد.

پایان خبر دیجیتوهان

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "حوادث ترافیکی؛ عامل اصلی مرگ جوانان و کودکان/ «نه به تصادف»؛ وفاق ملی برای کاهش تصادفات نوروزی" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "حوادث ترافیکی؛ عامل اصلی مرگ جوانان و کودکان/ «نه به تصادف»؛ وفاق ملی برای کاهش تصادفات نوروزی"، کلیک کنید.